Bygg ditt eget matbord – Del 3 – Förädla material, hyvla och slipa

Nästa steg var att slipa ner ytan på plankorna jag valt att använda. Anledningen
till varför man slipar är för att man jämnar ut ytan så den blir slät och fin. Är ytan väldigt ojämn så kan man börja med att använda en hyvel. Jag använde mig utav
en elektrisk hyvel som var enkel att manövrera och kontrollera.

Om man jämför hyvel med sandpapper så tar hyveln bort betydligt mer material än vad sandpappret gör. På så vis kunde jag avverka flera millimeter från plankorna på ett snabbt och effektivt vis.

Något man ska tänka när man hyvlar är:

  • Se till att stålet är väl slipat. Trubbliga stål kan vara svåra att hantera då de inte flyter lika bra över materialet. Ett trubbigt stål kan även jobba emot dig istället för att du styr det. Då är risken för skada betydligt större.
  • Något man också bör tänka på är att köra hyveln i fibrernas riktning. Det gör att hyveln kommer flyta bättre över trät och resultatet kommer bli bättre.
    Man kan även tänka på att rensa spåröppningen då och då. Med en pinne, sticka eller dylikt. Använd inte metall, då kan man göra stålet trubbigt.

    Här kan du se en film på hur man slipar en hyvel.

När jag ansåg att ytan var fin nog för att kunna gå över på slipning så bytte jag ut hyveln mot sandpapper. Det kan du läsa om i Del 4

Föregående delar:

Bygg ditt eget matbord – Del 1

Bygg ditt eget matbord – Del 2 – Att välja material

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: